Автор: Боян Рашев, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмПроизводството и потреблението на електроенергия

...
Автор: Боян Рашев, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмПроизводството и потреблението на електроенергия
Коментари Харесай

Исторически срив на производството и потреблението на електроенергия в Германия

Автор: Боян Рашев, Фейсбук Следвайте " Гласове " в Телеграм

Производството и потреблението на електрическа енергия в Германия регистрират исторически срив. Той не е неповторим единствено за 2023 година, макар че тя е в действителност шокираща. Тенденцията е чудесно забележима от 2017 година Само за 6 години имаме спад на производството с 21% и на потреблението с 12%. От голям експортьор страната се трансформира в огромен вносител на електричество. 

Забележете, че това се случва макар гигантските вложения, дотации и всякакво друго подкрепяне както на планове за произвеждане на ток от ВЕИ, по този начин и на огромните индустриални консуматори и всеобщия потребител. Последните включват най-много закупуване на термопомпи и електрически автомобили, които да електрифицират отоплението и превоза.

Няма да встъпвам още веднъж в пояснение на аргументите - правил съм го хиляди пъти. Само ще обърна внимание (втората графика), че макар гигантския растеж на конфигурираните индустриални мощности от ВЕИ (особено слънце и вятър) в последните 20 година, тези на фосилни горива не понижават - дори порастват. Да, Топлоелектрическа централа на газ и въглища създават доста по-малко, само че са там и се поддържат в подготвеност, което е извънредно скъпо състояние. Слънцето и вятърът не могат надеждно да заместят и 1 kW конфигурирана мощ от контролируем енергиен източник. Затова крайната цена на тока единствено пораства, а немската енергийно-интензивна промишленост има избор - или да напусне или да загине... 

Подобен развой към този момент се случва и в съвсем всички страни в Европейския съюз. Само огромна и незабавна политическа смяна може да го забави и/или обърне.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР